Ikke kategoriseret

Strikkemode, benyt bæredygtigt garn

Herunde coronakrisen er strikning kommet på mode igen, og der sælges rigtigt meget garn.

Desværre er garnproduktion ofte hårdt for naturen, specielt billigt garn bliver masse produceret på bekostning af både dyr, natur og udnyttelse af arbejdere i eksempelvis Asien og Sydamerika. Andet garn som det eksklusive Kasmir uld er hårdt for naturen, og har meget lidt uldudbytte, ca. 150 gram over 3-4 år.

Hos Frisenvang.com sælges der alpaca garn. Produkterne udvikles i samarbejde med lokale koorporativer i Peru, og her er fokus på bæredygtighed.

Alpaca uld blevet produceret af Perus bjergbønner højt oppe i Andes bjergene gennem mange tusinde år. Ulden er traditionelt blevet produceret af små familielandbrug der ikke har mange andre indkomstmuligheder.

Desværre er der store udfordringer for de små familie drevne landbrug og de kan blive tvunget til at ligge deres produktion om. Desværre er den mest nærliggende afgrøde at omlægge produktionen til Coca blade.

Truslen mod de små familiedrevne landbrug der producere bæredygtigt garn er ikke manglende efterspørgelse nærmest tværtimod.

I takt med at plante farvet kvaliteter garn fra Alpacaer vinder indpas og er blevet populært på ”Catwarks” over hele verdenen er efterspørgelse steget meget, men det er kravet til kvalitet også.

Alpacaen er i familie med Lamaen, men denne producere ikke samme høje kvalitets uld som Alpakaen gør

Dette er er problem fordi Lamaer og Alpacaer parrer sig og de føl som er resultatet, har en ringere kvalitets uld på grund af slægtskabet med Lamaen.

Dette er ikke det store problem for ”storbønderne” som har store indhegnet arealer som kan holde Lamaer ude. Det har de små landbrug ikke og derfor producere de for det meste en ringere kvalitetens uld.

Den ringere kvalitet gør at de bliver afregnet meget mindre for deres uld og det gør Coca blade til et attraktivt alternativ.

Men der er håb forude, for en af de største opkøbere of Alpaca uld i Peru, vil gerne fortsætte med at kunne køb uld produceret på tradition vis så de kan blive ved med lave og sælge 100 % bæredygtigt garn.

For at afhjælpe problemet har de fået hjælp af en af verdenens førende forskere inden får.

Han bruger teknikker der bliver brugt til forædling og produktion af fåreuld, han har tilpasset teknikkerne så de passer på Alpacaer.

Dette samarbejde har indtil vider givet meget lovende resultater, så der er håb for at vi kan blive ved med at få bæredygtigt plante farvet Alpaca garn produceret på traditionel vis højt oppe i Andesbjergende i Peru.

Du kan måske også lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *